Κατασκευή ιστοσελίδας - 3 σημαντικά ερωτήματα

Μια ιστοσελίδα, δεν αρκεί μόνο να υπάρχει. Πρέπει να έχει και επιδόσεις, που σημαίνει ότι πρέπει να μπορεί να προσελκύει επισκέπτες στοχευμένα, οι οποίοι να έχουν ενδιαφέρον στο αντικείμενο της σελίδας, δηλαδή στο προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρει και στη συνέχεια να έχει την ευκαιρία να μετατρέπει τους επισκέπτες αυτούς σε πελάτες. Μια καλή αρχή για κάποιον που θέλει να φτιάξει μια ιστοσελίδα για την επιχείρηση ή το προϊόν του είναι να μπορεί να απαντήσει ξεκάθαρα σε 3 πολύ σημαντικά ερωτήματα:

  1. σε ποιους απευθύνεται η ιστοσελίδα του, δηλαδή ποιο θα είναι το κοινό του,
  2. τι πρέπει να κάνει το κοινό του μόλις φτάσει στη σελίδα του, και
  3. πώς θα εκπαιδεύσει το κοινό στη χρήση της ιστοσελίδας

Ας δούμε τώρα με τη σειρά τη σημαίνει το καθένα από τα ερωτήματα αυτά. Το 1ο ερώτημα, δηλαδή, σε ποιους απευθύνεται η ιστοσελίδα, φαίνεται απλό και αυτονόητο όμως δεν είναι πάντα έτσι. Γνωρίζω το κοινό μου σημαίνει, γνωρίζω τα βασικά χαρακτηριστικά του (φύλο, ηλικία κλπ), τα ειδικά χαρακτηριστικά του (προτιμήσεις, τρόπο σκέψης κλπ) , τις ανάγκες του σε σχέση με αυτό που προσφέρω (αν είναι βασική ή δευτερεύουσα ανάγκη), πού θα βρω το κοινό που με ενδιαφέρει (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε πιο ειδικές κοινότητες – forums – κλπ).

Παράδειγμα: Με βάσει λοιπόν, τα παραπάνω χαρακτηριστικά, θα πρέπει να γίνει και ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας και του περιεχομένου της και αυτό σημαίνει ότι διαφορετική φιλοσοφία θα έχει μια ιστοσελίδα που απευθύνεται σε γυναίκες που θέλουν να καλύψουν μια δευτερεύουσα ανάγκη τους και εντελώς διαφορετική θα είναι η προσέγγιση όταν απευθύνεται σε άνδρες που θέλουν να καλύψουν μια βασική ανάγκη τους.

Το 2ο ερώτημα είναι εξίσου σημαντικό με το πρώτο αλλά πιο απαιτητικό γιατί ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας θα πρέπει να «σχεδιάσει» εκ των προτέρων αυτό που θέλει να δείξει στους επισκέπτες του και να βρει τον τρόπο να τους οδηγήσει/καθοδηγήσει σε αυτό. 

Παράδειγμα: ο χρήστης ψάχνοντας στο διαδίκτυο ακολουθεί διάφορα κανάλια, π.χ. αρχίζει την αναζήτηση από το google, κάνοντας «κλικ» στη δική σας ιστοσελίδα και μπαίνοντας μέσα σε αυτή, θα πρέπει να του δώσετε την ευκαιρία να σάς γνωρίσει (παρέχοντάς του ποιοτικές και σωστά δομημένες πληροφορίες) αλλά και εσείς να μπορέσετε να συλλέξετε από αυτόν κάποιες σημαντικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε καλύτερα το κοινό σας (σε ποιες σελίδες στάθηκε περισσότερο δηλαδή ποιο περιεχόμενο του τράβηξε την προσοχή, ποια είναι τα βασικά ή ειδικά χαρακτηριστικά του κλπ) αυτό μπορείτε να το επιτύχετε ζητώντας του να συμπληρώσει μια φόρμα με χρήσιμα για εσάς στοιχεία. 

Το 3ο ερώτημα, και ακόμη πιο απαιτητικό είναι το πώς θα καταφέρετε τον επισκέπτη σας να ακολουθήσει το δρόμο που εσείς σχεδιάσατε για εκείνον.

Αυτό το σημείο είναι ένας συνδυασμός του 2ου ερωτήματος (τι θέλουμε εμείς από τον επισκέπτη μας) και του 3ου ερωτήματος (πως θα το καταφέρουμε). Αν για παράδειγμα θέλουμε να μάθουμε ποιος είναι ο επισκέπτης μας και ποια είναι τα ενδιαφέροντά του, τότε, όπως είπαμε και παραπάνω, θα θέλουμε να συμπληρώσει μια φόρμα που να περιέχει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει είτε να έχουμε καταφέρει να του κινήσουμε το ενδιαφέρον ώστε και αυτός να επιθυμεί να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας μαζί μας (και επομένως θα συμπληρώσει τη φόρμα) ή να του προσφέρουμε κάτι σε αντάλλαγμα (μια δωρεάν παροχή σε σχέση με το προϊόν ή την υπηρεσία μας, ενδιαφέρον υλικό κλπ).

Παράδειγμα: αν η ιστοσελίδα σας πουλάει ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τότε μπορείτε να αποκτήσετε πιστούς φίλους προτείνοντάς τους άρθρα σχετικά με το αυτοκίνητο ή ενημέρωση σχετικά με νέα ανταλλακτικά και προσφορές. 

Σημαντική Συμβουλή: Σε αυτή τη φάση σχεδιάστε με προσοχή το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας. Μελετήστε το είδος των πληροφοριών που θέλετε να δώσετε και οργανώστε το με λογική διαδοχή ώστε να μπορείτε να ανανεώνετε την ιστοσελίδα σας τακτικά και να έχετε πάντα καινούριο και ενδιαφέρον περιεχόμενο να προσφέρετε στους επισκέπτες σας. 

Για το κόστος της μετάφρασης δείτε τις Συχνές Ερωτήσεις Πελατών. Αν έχετε κάποια απορία ρωτήστε μας.


Εκτύπωση   Email